fbpx

Kuinka valmistautua arviokäyntiin?

Olet ollut jo yhteydessä valitsemiisi välittäjiin, eli ottanut ensimmäisen askeleen kohti myyntiä. Olette saaneet sovittua sinulle ja välittäjälle sopivan ajankohdan kotisi arviointia varten ja mietit mitä tapahtuu seuraavaksi.

Koti on tunne. Kodista luopumiseen liittyy monenlaisia ajatuksia, riippuen paljon myös myyntimotiivista.  Kokeneen kiinteistönvälittäjän silmä on jo niin harjaantunut, ettei hän katso onko pölyt pyyhitty tai vessat pesty. Kokonaisuus merkitsee tässä asiassa hiottuja yksityiskohtia enemmän. Välittäjää varten ei siis tarvitse tehdä siivousta. Voit suhtautua siisteyden osalta välittäjän arviokäyntiin samalla tavalla kuin jos kuka tahansa muu vierailisi luonasi.

Kotiisi liittyvät dokumentit on hyvä ottaa esille ennen välittäjän arviokäyntiä. Mikäli sinulta löytyy esimerkiksi esite, jonka avulla olet asunnon ostanut, sillä pääsee jo hyvin alkuun. Alla on listattu asioita, joista on hyötyä arviokäynnillä. Välillä on tilanteita, jolloin tarvittavia tietoja ei omistajalta löydy ja tietojen haun takia on syytä varata aikaa hinta-arvion tekemiseen.

Asunto-osakeyhtiössä sijaitsevassa myyntikohteessa tarvittavia dokumentteja ovat:

·        viimeisin yhtiökokouksen esityskutsu liitteineen

·         energiatodistus

·        yhtiöjärjestys, tiedot tehdyistä ja tulevista remonteista sekä asumisen kustannukset (yhtiövastike, sähkönkulutus, muut kulut).

·        mikäli olet tehnyt tai teettänyt asunnossa remonttia, remonttiin liittyvät tiedot sekä tieto onko remontteihin tarvittu lupaa / hoidettu luvat.

Kiinteistökaupoissa:

      ·        rakennuskansiot

      ·        energiatodistus

      ·         tiedot tehdyistä remonteista

      ·         asumisen kustannukset (lämmityskulut, kiinteistövero, sähkönkulutus, muut mahdolliset kulut).

Vanhoissa kiinteistöissä ei usein ole juurikaan rakennuksen dokumentteja olemassa. Silloin on hyvä selvittää rakennuksen kunto jo ennen myyntiä. Näin ei enää kaupantekovaiheessa tule yllätyksiä. Hinnoittelu on tehty kiinteistön ja mahdolliset tulevat korjaustarpeet tietäen.

Voit myös miettiä kotisi myyntivaltteja. Mitkä olivat asiat, joihin itse ihastuit ja valitsit juuri tämän asunnon kodiksesi? Mikä on asuntosi kotimoodi eli tunne, jota ei voi papereista lukea? Näistä erityispiirteistä on hyvä kertoa välittäjälle markkinointia varten.

Kiinteistönvälittäjä tekee toimenpiteitä ennen arviokäyntiä. Välittäjä tutustuu alueella tehtyihin kauppoihin ja alueen myyntihetken tarjontaan. Myytävää asuntoa verrataan markkinatilanteeseen ja tutustutaan alueelta löytyviin palveluihin.

Paikan päällä kotisi tutustumiseen on hyvä varata aikaa noin tunti. Jotta saat välittäjän käynnistä mahdollisimman paljon irti, suosittelen sopimaan välittäjien käynnit eri päiville. Samalla illalle ei kannata varata arviointimaratonia. Ehdit ajatuksella pohtimaan, miltä välittäjät vaikuttivat ja tekemään muistiinpanoja. Saat toivottavasti valittua ammattitaitoisen välittäjän, jonka kanssa yhteistyö tuntuu luontevimmalta. Realistinen hinta-arvio on erityisen tärkeää, liian korkea hinta vain pitkittää myyntiaikaa ja voi lopulta vaikuttaa jopa laskevasti toteutuvaan kauppahintaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *