fbpx

Milloin tarvitaan kaupanvahvistajaa?

Kiinteistökauppa vaatii lain mukaan aina kaupanvahvistamisen. Sen tekee siihen oikeutettu kaupanvahvistaja aina, kun maapohja vaihtaa omistajaa. Maapohja voi vaihtaa omistusta perinteisellä kaupalla, vaihtokaupalla, perintönä tai lahjana. Kiinteistökauppaa säätelevät maakaaren säännökset. Maakaari on lakikokoelma, joka määrittelee kiinteistökaupan vaiheet lain edessä.

Myös ostotarjous kannattaa vahvistaa neuvottelujen päättyessä. Maakaaren mukaan ostotarjous on molempia osapuolia sitova vasta, kun se on vahvistettu. Edes käsirahan maksu ei tee kiinteistön tarjousta osapuolia sitovaksi. Ostotarjouksen vahvistamisen jälkeen varsinainen kauppa vahvistetaan erikseen. Ostotarjous tai esisopimus on sitova ja määrämuotoinen asiakirja, jossa sovitaan tulevasta kiinteistön kaupasta ehtoineen.

Vuokratontilla olevan kohteen kauppa tai osakekauppa ovat irtaimen kauppaa eikä niihin tarvita kaupanvahvistajaa.

Kaupanvahvistaja varmistaa, että kaikki kauppaa koskevat asiakirjat ovat kunnossa ja että osapuolet allekirjoittavat sopimukset vahvistajan läsnä ollessa. Kaupanvahvistaja tarkistaa myyjän laillisuuden ja kaupan osapuolten henkilöllisyyden. Hän vahvistaa myös kiinteistön luovutuksen allekirjoituksellaan ja tekee kahden päivän sisällä ilmoituksen luovutuksesta Maanmittauslaitokselle.

Kiinteistön sijaintikunta voi käyttää etuosto-oikeuttaan, eli oikeuttaan lunastaa kaupan kohde kunnalle. Tällöin kiinteistön koko pitää olla Helsingissä, Kauniaisissa, Espoossa tai Vantaalla yli 3000 m². Muualla Suomessa kiinteistön koko pitää olla yli 5000 m².

Kaupanvahvistaja on virkamies tai Maanmittauslaitoksen määräämä henkilö. Kaupanvahvistajan tulee olla alle 68-vuotias, eikä hän saa olla esteellinen kaupan vahvistamiseen. Kaupanvahvistaja ei voi siis vahvistaa omaa tai perheenjäsenensä kauppaa. 

Kotimoodista saat myös kaupanvahvistajan palvelut.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *