fbpx

Panttikirjat, mitä ne ovat?

Asuntokauppaan liittyy monenlaisia vieraita termejä, joiden merkitys on tärkeää ymmärtää ennen kauppaan sitoutumista. Avaan näitä jatkossa yksitellen.

Kaikista kaupankäyntiin liittyvistä kysymyksistä yleisin on:

Mitä panttikirjat tai kiinnitykset ovat?

Kiinnitykset kohdistuvat kiinteistöön, lainhuudatettuun määräalaan, kiinteistön määräosaan tai laitoskiinnitykseen (eli vuokratontilla oleva rakennus) ja panttikirja on todistus tästä kiinnityksestä.

Panttikirjojen olemassaolo ei ole kaupanteon yhteydessä huono juttu, vaan useimmiten ostajan kannalta positiivinen asia. Merkityksellistä on, että kiinnitykset siirtyvät ostajalle velattomina eli vapaina lainoista. Jos käytät kiinteistöä lainan vakuutena, ei kiinnityksiä tarvitse kenties erikseen hakeakaan, kun niitä on jo valmiina. Kiinnitysten hakemiseen menee sekä aikaa että rahaa. Kiinnityksiä voi hakea kiinteistön omistaja ja uusia kiinnityksiä haetaan Maanmittauslaitokselta sähköisesti tai kirjallisesti. Kiinteistöön kohdistuvia kiinnityksiä on mahdollista käyttää myös jonkun toisen henkilön lainassa, yleisin lienee vanhempien antama lisävakuus lapsen asuntolainaan.

Panttikirja on voimassa niin kauan kuin se kuoletetaan. Mikäli paperiset panttikirjat ovat kadonneet, niiden kuolettamista tulee hakea käräjäoikeudelta. Panttikirjat ovat olleet kesäkuusta 2017 lähtien sähköisiä, mutta sitä ennen ne olivat kirjallisia, paperisia. Sähköisesti haetusta kiinnityksestä ei tule kirjallista todistusta, vaan kiinnitykset voi nähdä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä.

Kiinnitysten selvittäminen on erityisen tärkeää, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Mikäli kohdetta välittää kiinteistönvälittäjä, hän selvittää kaiken tarpeellisen. Silloin kun yksityiset tekevät kauppaa keskenään eikä välittäjän välittämänä, voivat saadut tiedot vaihdella paljonkin ja näissä tilanteissa tulee ostajan olla hyvin tarkkana. Voit tarkistaa kiinteistörekisteriotteesta sekä lainhuuto- ja rasitustodistuksesta tarvittavat kiinteistöä koskevat tiedot sekä kiinteistöä kohdistuvat kiinnitykset.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *